Проведення Семінару-практикуму

13.07.2017 на базі Випробувальної лабораторії ТОВ «Сучасна Сертифікація та Інспекція «ССI» спільно з компанією «Спектран» було проведено семінар-практикум, темою якого була «Практична реалізація процедур елементного аналізу промислових матеріалів відповідно до європейських норм». (ФОТО)

У першому блоці семінару було розглянуто загальні поняття про рентгенофлуоресцентний аналіз, можливості даного виду аналізу та спектрометрів Rigaku для елементного аналізу. Крім того, докладно було представлено структуру, способи підготовки проб, необхідне обладнання та вимоги наступних стандартів ISO:

  • ISO 9516-1 Iron ores — Determination of various elements by X-ray fluorescence spectrometry/ Руди залізні. Визначення різних елементів рентгенофлуоресцентним методом;
  • ISO 12677 Chemical analysis of refractory products by X-ray fluorescence (XRF) – Fused cast-bead method/ Вогнетриви. Хімічний аналіз рентгенофлуоресцентним методом із використанням плавлено-литих дисків;
  • ISO 2958-2 ISO Cement – Test methods – Part 2: Chemical analysis by X-ray fluorescence/ Цемент. Методи випробувань. Хімічний аналіз із застосуванням рентгенівської флуоресценції;
  • ISO/DIS 13605 Solid mineral fuels — Major and minor elements in coal ash and coke ash — Wavelength dispersive x-ray fluorescence spectrometric method/ Паливо тверде мінеральне (вугілля). Визначення макро- та мікроелементів у золі методом ренгенофлуоресцентної спектрометрії.

Особливу увагу було приділено реалізації даних методів у лабораторії ТОВ «ССI» з повною оцінкою точності, правильності та прецизійності методів та результатів вимірів.

Учасники семінару надали свої зразки і в другій частині семінару мали можливість на практиці побачити та спробувати самостійно провести підготовку проб методом сплавлення з флюсом та провести їх аналіз на рентгенівському спектрометрі.

Хочемо щиро подякувати за участь у семінарі всіх наших гостей та сподіваємось, що наші зустрічі стануть доброю традицією.