Роз’яснення щодо дії міждержавних стандартів в Україні

Мінекономрозвитку нагадує, що з 1 січня 2019 року переважна більшість міждержавних стандартів (ГОСТ), розроблених до 1992 року, втратили чинність в Україні.

Необхідність припинення дії на території України ГОСТ визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України. Відповідно до неї, у 2015 році ДП «Укрніуц», яке виконує функції Національного органу стандартизації, було видано відповідні накази про відміну ГОСТ із втратою чинності протягом 2016-2018 років та з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року.

Протягом 2016-2018 років до Національного органу стандартизації надходили пропозиції щодо продовження термінів дії деяких ГОСТ. В результаті було прийнято низку наказів про поновлення дії ГОСТ на строк до 01.01.2020, 01.01.2021, 01.01.2022. Зокрема, це стандарти:

  • на заміну яких проводиться чи передбачається розробка проектів національних стандартів;
  • посилання на які є у нормативно-правових актах;
  • що застосовуються у різних сферах діяльності;
  • щодо єдиної системи конструкторської документації;

Вони розроблені на основі міжнародних стандартів, версії яких актуальні, і які відповідно до пункту 2 розділу VI» Заключні та перехідні положення»  закону застосовуються як національні стандарти.

Оскільки, продовження дії ГОСТ в Україні після 2022 року неможливе, Мінекономрозвитку та Національний орган стандартизації наполегливо рекомендують усім зацікавленим сторонам, які у своїй роботі використовують ГОСТ, скористатися рекомендаціями Мінекономрозвитку та ДП «УкрНДНЦ», та знайти альтернативу використанню ГОСТ, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави та суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України та зобов’язанням України щодо реформування сфери технічної стандартизації передбаченими Угодою СОТ та Угодою про асоціацію з ЄС.

У той же час, за необхідності розробки національного стандарту на заміну відповідному ГОСТу будь-яка зацікавлена ​​сторона (органи влади, асоціації виробників, підприємства, громадські організації тощо) може виступити замовником розробки такого стандарту відповідно до Закону України «Про стандартизацію».

Роз’яснення Мінекономрозвитку з питань застосування стандартів, у тому числі у зв’язку зі скасуванням у 2015 році міждержавних стандартів (ГОСТ):  http://csm.kiev.ua/images/stories/2019/document/rozyasnennia_minekonomrozvitku.pdf

Роз’яснення Національного органу стандартизації ДП “УкрНДНЦ” з питань застосування стандартів, у тому числі у зв’язку зі скасуванням у 2015 році міждержавних стандартів (ГОСТ): http://csm.kiev.ua/images/stories/2019/document/rozyasnennia_ukrndnc.pdf